Koffie en duurzaamheid: deel 2
Wat is “duurzaam koffie” eigenlijk?
Tegenwoordig krijgen de woorden zoals “groen”, “milieuvriendelijk” en “duurzaam” veel aandacht. Iedereen wil met deze woorden beschreven worden. Vooral de fabrikanten van hip producten zijn daarmee bezig, want hoe groener je bent – hoe leuker je ook bent voor potentiële klanten. Maar soms is de betekenis van dergelijke uitdrukkingen niet helemaal duidelijk. Daarom stellen wij hier de volgende vraag:
Wat is eigenlijk “duurzame koffie”?
Over het algemeen is de koffie duurzaam of milieuvriendelijk, als de volgende twee verklaringen waar zijn:
- Het kweken van zulke koffie beschadigd de natuur niet.
- Het beter levensonderhoud biedt aan de mensen die het kweken en verwerken.
Redelijk simpel. Maar, zoals je kunt raden, het gaat vaak mis.
Schade aan de natuur
Koffie groeit alleen in de tropen. Vooral in plaatsen die de meeste van de overgebleven tropische bossen van de wereld herbergen. Bovendien, als de boeren hun koffieplantages willen uitbreiden, is het voor hen het makkelijkst om een deel van het omliggende bos te kappen. Daarbij groeit koffie vaak op steile hellingen. Als de boeren daar niet voorzichtig mee zijn kan het leiden tot erosie en sedimentatie van waterwegen.
Het verwerken van koffie is ook waterintensief. Het afvalwater van dit proces kan rivieren en stromen vervuilen. Bij elkaar genomen worden deze praktijken snel milieuonvriendelijk.
Mensen levensonderhoud.
Ongeveer 120 miljoen mensen vertrouwen op koffie voor hun levensonderhoud. De meesten van hen zijn kleinschalige boeren en landarbeiders. Zoals in alle andere industrieën willen de koffiekopers laag kopen en hoog verkopen. Dit werkt meestal als een nadeel voor de boeren en leidt vaak tot uitbuiting van werknemers. Deze lage prijzen kunnen de boeren dwingen om meer bossen te verwijderen en pesticiden van lage kwaliteit te gebruiken. In de ergste gevallen leidt het tot het gebruiken van goedkope arbeidskrachten - in sommige gevallen kinderen - om winst te maken.
Klimaatverandering
Koffie is al de meest verhandelde tropische landbouwgrondstof. Maar de vraag ernaar is alleen maar aan het toenemen. Landen zoals China, India en Rusland, waar traditioneel thee werd gedronken, verhogen tegenwoordig hun vraag naar koffie. Deze stijgende vraag kan alleen maar meer ontbossing veroorzaken. Ontbossing heeft de uitstoot van koolstofdioxide, die in de bomen werd opgeslagen, als resultaat. Uiteindelijk leidt dit direct tot klimaatverandering. Op zijn buurt gaat de koffieplant zelf van deze klimaatverandering lijden, zoals de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn.
Klimaatverandering heeft invloed op de temperatuur en de regenpatronen. Daarom worden de plekken die vroeger geschikt waren om koffie te kweken, daar niet meer geschikt voor. Dit veroorzaakt al problemen in sommige koffie-groeiende gebieden. In Mexico, bijvoorbeeld, beginnen sommige boeren andere gewassen te kweken – de gewassen die minder gevoelig zijn voor klimaatveranderingen. Dit vermindert koffie aanbod, dus de prijzen zullen juist omhoog gaan. Het is mogelijk dat wij in de toekomst koffietekorten gaan krijgen.
Een koffieboom produceert in principe voor 20 tot 30 jaar. De impact van klimaatverandering kan ertoe leiden dat producenten voortijdig de boerderijen verlaten. Dat gaat de toeleveringsketens verstoren.
Preventieve maatregelen
Om zulke negatieve gevolgen te voorkomen, moeten we preventieve maatregelen uitvoeren. Gelukkig zijn er meerder organisaties die daarmee bezig zijn. Voor meer informatie over de maatregels lees maar ons volgende bericht!
Meer informatie over koffie en duurzaamheid.