Koffiesoorten: deel 1

Verschillende soorten koffie uitgelegd

Latte, espresso, cappuccino – er zijn er zo veel dat je van de namen koffiesoorten bijna een aparte taal kan construeren! Daarom hebben wij deze gids gemaakt. Hier vind je een uitleg van de populairste koffiesoorten. Dan hoef je niet meer verward raken in je plaatselijke café!

Verschillende koffiesoorten

Het belangrijkste in de koffie is de smaak, de geur en het effect daarvan – die verwenste energie boost van cafeïne. Maar iedereen heeft wel zijn favorietste soort – of dat een dubbele espresso is of een espresso-arme cappuccino. Wij hebben gecheckt hoeveel soorten koffiedranken er zijn, en waren verbaasd! Sommige bronnen vermelden 30 soorten, en sommige zo veel als 40 soorten koffie. Hier gaan we niet alle 40 soorten uitleggen maar de populairste (en volgens ons de lekkerste) daarvan.

Espresso-gebaseerde dranken

Dit zijn de koffies die drie gemeenschappelijke ingrediënten hebben: espresso, gestoomde melk en schuim. Het belangrijkste verschil tussen hen zijn de verhoudingen van espresso, gestoomde melk en schuim in de drank. Hieronder vind je de beschrijving van de populairste espresso-gebaseerde dranken,  die je meestal in ieder café kan vinden.

Espresso (Short Black of Kort Zwart)

De espresso (ook bekend als 'kort zwart') is de basis en het belangrijkste ingrediënt van alle espresso gebaseerde dranken. Die bestaat natuurlijk uit een shot espresso in een espressokopje.

Dubbele Espresso (Doppio)

Zoals al in de naam uitgelegd, een dubbele espresso (ook bekend als "Doppio") bestaat uit 2 shots espresso in een espressokopje.

Korte Macchiato

Een korte macchiato is vergelijkbaar met een espresso maar met een klodder gestoomde melk en schuim erop, om de harde smaak van espresso te verzachten.  Barista's in verschillende landen hebben verschillende manieren van korte macchiato’s maken, maar het traditionele recept bestaat uit:

  • Een schot espresso in een kort glas of espressokopje.
  • Een klodder gestoomde melk en schuim bovenop de espresso.

Een perfecte korte macchiato heeft drie lagen van verschillende kleuren: een onderste zwarte laag van espresso, een middelste laag waar de espresso en de melk gemixt zijn, en een toplaag van voornamelijk gestoomde melk.

Lange Macchiato

Een lange macchiato is hetzelfde als een korte macchiato maar met een dubbele shot espresso. Hij bestaat uit:

  • Twee shots espresso in een glas of een kopje.
  • Een klodder gestoomde melk en schuim bovenop de espresso.

Zoals de korte macchiato, heeft de perfecte lange macchiato drie lagen. Om deze lagen te creëren is de volgende tip nuttig: plaats de klodder gestoomde melk en schuim bovenop de espresso en draai de kop zachtjes een paar keer met de klok mee om de melk en de espresso te mengen.

Ristretto

Een ristretto is een espresso-shot die gemaakt wordt met dezelfde hoeveelheid koffie maar met de helft van het water. Het eindresultaat is een meer geconcentreerde en donkerdere espresso.

Americano

Een americano is heet water met een espresso die boven op het warme water wordt gegooid. Om die te maken:

  • Vul eerst een kopje met twee derde heet water.
  • Extract 1 schot van espresso over het hete water.

Voor de andere koffiesoorten, zoals cappuccino, latte en affogato, lees maar ons volgende bericht!

admin Vrijdag 21 September 2018 - 09:23 am | | Standaard