Koffiesoorten: deel 2

Het vervolg

In ons vorige bericht hebben wij al uitgelegd wat espresso-gebaseerde koffies zijn. Wij hebben ook beschreven hoe je de volgende koffies kan maken: espresso, dubbele espresso, ristretto, korte macchiato, lange macchiato en americano. Hier gaan we door met het beschrijven van koffiesoorten en presenteren andere lekkere drankjes!

Koffiesoorten

Café Latte (of soms “koffie verkeerd”)

Een café-latte, of kortweg 'latte', is een espresso-gebaseerd drankje met gestoomde melk en microschuim die aan de koffie worden toegevoegd. Deze koffie is veel zoeter dan een espresso vanwege de gestoomde melk. Om een latte te maken:

  • Plaats 1 schot espresso in een tuimelaar glas.
  • Voeg gestoomde melk toe.
  • Voeg 1 centimeter microschuim toe bovenop de gestoomde melk.

Soms wordt Café Latte in een mok gemaakt in plaats van een tuimelaar glas.

Cappuccino

Een cappuccino is vergelijkbaar met een latte. Het belangrijkste verschil tussen een latte en een cappuccino is het aantal schuim: cappuccino heeft er meer van.  Vaak wordt er ook chocolade of kaneel op de drank geplaatst. Bovendien wordt cappuccino altijd in een kopje of een mok gemaakt (niet in een glas). Het wordt als volgt gemaakt:

  • Plaats 1 shot espresso in een kop.
  • Voeg gestoomde melk toe.
  • Voeg 2 tot 3 centimeters microschuim toe bovenop de gestoomde melk.
  • Strooi chocolade over de koffie.

Flat White (Plat Wit)

Een flat white is een koffie die vooral in Australië en Nieuw-Zeeland verspreidt is. Het is gemaakt zoals een cappuccino behalve dat er geen schuim of chocolade bovenop zit. Het wordt als volgt gemaakt:

  • Plaats 1 shot espresso in een kop.
  • Voeg gestoomde melk toe, maar geen microschuim.

Piccolo Latte

Een piccolo latte is een café latte gemaakt in een espressokop. Dit betekent dat het een zeer sterke espresso smaak heeft, die door de gestoomde melk en het microschuim verzacht wordt. Er zijn twee manieren om een piccolo latte te maken, met ofwel 1 espressoshot of 1 ristrettoshot:

  • 1 shot espresso of 1 shot ristretto in een espresso-kopje.
  • Voeg gestoomde melk en een beetje microschuim toe.

Mocha (Mokka koffie)

Een mokka is een mix tussen een cappuccino en een warme chocolade. Het wordt gemaakt door chocoladepoeder met een espressoschot te mengen en vervolgens gestoomde melk en microschuim in de drank toe te voegen. De voorbereiding verloopt als volgt:

  • Plaats 1 shot espresso in een kop.
  • Voeg een lepel cacaopoeder toe en meng goed.
  • Voeg gestoomde melk toe.
  • Voeg 2-3 centimeters microschuim toe.
  • Strooi wat chocoladepoeder bovenop.

Affogato

Een affogato is een eenvoudige dessertkoffie die lekker is tijdens de zomer en na het avondeten. Het is gemaakt door een bolletje vanille-ijs te plaatsen in een espresso of dubbele espresso schot. De voorbereiding verloopt als volgt:

  • Voeg een bolletje vanille-ijs in een tuimelaar glas.
  • Giet een enkele of dubbele espresso over het vanille-ijs.
  • Als je zin hebt in iets Iers, voeg dan een shot Frangelico likeur toe aan de mix.

Vienna (Wenen)

Een perfecte optie als je behoefte hebt aan een sterke cafeïneshot, maar ook van iets zoets wilt genieten. De Weense koffie bestaat uit twee espressoshots met slagroom in plaats van de gebruikelijke traditionele melk en suiker. Het wordt ook vaak met chocolade bestrooid.

Machines

Er zijn diverse manieren om koffie te maken. Bijvoorbeeld met een filter, cafetiere, gas percolator of een espresso machine. Ben jij op dit moment op zoek naar koffieautomaten en wil je ze bijvoorbeeld achteraf betalen?

admin Vrijdag 21 September 2018 - 09:28 am | | Standaard